VÁCLAVSKÁ 2022

1.den (98km/1200m up) KM – Vápenky + Velká Javořina
Sraz je na Hrázi cca v 9.hod. Někteří  jedinci museli ještě do práce. Dobře tedy. Na zdar výpravy jedna zázvorovice v předem označených plastových baňkách (praktické). Dnešním cílem je nejvyšší vrchol celé letošní Václavské – Velká Javořina. Cyklostezka kolem Moravy až do Ostrožské je otravná, tak pauza na dvě „P“ (pivo, polévka). Hned jsme to vypotili při výjezdu na Antonínský kopec. Svaťa obhlídka poutního místa, jedna proti pocení. Přes Blatničku a Suchov na rekreační středisko Vápenky. Odložení zátěže, doplnění tekutin a vandrem nahoru. Na Javořině je vždy krásně a výhledy se nikdy neomrzí. Vrcholová samože byla. Svaťa musí na Jelenec, když musí tak musí.  My s Pavlem Holubyho chata, raděj počkáme u piva. Tak sluníčko padá pomalu za obzor a my padáme na večeři. Příjemné posezení, jídlo chutné a pivo chlazené. Pavel dvouchodová večeře a Svaťa měl studené pivo. No aspoň že tu zázvorovku na dobré sny si dali bez remcání všichni.

2.den (76km/1300m up) Vápenky – Myjava – Skalica – Holíč
Po vydatné a bohaté snídani nás Pavel opustil a vrátil se do KM. Na rozlučku samozřejmě poručil. Tak díky a třeba příští rok. Je pod mrakem, ale na kolo ideál. Čeká nás víceméně slovenská etapa. Přes Novou Lhotu do lesa a státní hranici s SK (menší bloudění). Na řadě je rozhledna Poľana – najít ji nebylo těžké. Bohužel po ní zůstaly jen pilíře, smůla. Rozhledna Hrajky stála tam kde měla a celá. Po svačině a odpočinku směr Vrbovce a rozhledna Žalostiná. Vyšplhat se k ní bylo opravdu těžké, ale odměnou bylo krásné a tiché místo se všudypřítomnými srnkami. Prostě radost se rozhlédnout. Přes západní část Bílých Karpat s krásnou přírodou a klidem projedem vinohrady kousek od Skalice. Upravené domky a sklepy dokazují, že za finální částí vína v lahvi se skrývá spousta práce venku i uvnitř. Po místních, již polních cyklostezkách se blížíme k Holíči. Na hranicích města nás ještě čeká kamenná rozhledna Na Hrebeni. A kolem nového pravoslavného kostela projedem až k bývalé celnici. V prakticky opravené budově je i bistro a hlavně náš dnešní nocleh. Na večeři jsme si zajeli do pivovaru Kunc v Hodoníně a plechový Zlatý Bažant 73 v bistru Celnice na dobré sny nebyl špatný.

3.den (103km/570m up) Holíč – Hohenau – Valtice – Prušánky
V noci trochu popršelo, ale den bude pěkný. Pojedeme dnes i do Rakous, tak jsme si vzali éčka na pivo. Kousek jsme se vrátili a napojili jsme se na cyklostezku kolem Kopčianského kanálu. Cesta po okraji lužin nás zavedla k řece Moravě. Po její hrázi pojedeme s odbočkou k rozhledně do Mikulčic (CZ) až k ptačí pozorovatelně u Adamovských štěrkovišt. Vyšlo už i sluníčko, tak krátký rukáv a směr k soutoku Moravy a Dyje, tedy “trojmezí SK, CZ, AT“.  Uděláme malý piknik na doplnění sil. Jsme na slovenské straně – výhoda. Na české je plno a odtud je nejlepší výhled. Na rakouské straně jen chaty s obrovskýma sítěma na ryby. U vojenského řopíku v Moravském Svätém Jánu odbočíme doprava a přes most a již jsme v Rakousku. Zde nás čekají nějaké rozhledny a to slibované místní pivo. První je ptačí pozorovatelna v Hohenau, odtud směr Altlichtenwarth a krásná kamenná rozhledna, která je součástí památníku. Kolem spousty větrných elektráren a dýňových polí jsme se ocitli mezi vinohrady. Zde stojící rozhledna Wartbergwarte je součástí rozlehlých vinohradů s chutnými hrozny vína. Směrem do Valtic stihneme ještě vyhlídku Barfußweg Warte a jsme zpět na Moravě. Krátká návštěva kolonády na Reistně a sešup do Valtic. Konečně si můžeme dát pivo, která nám bylo v Rakousku odepřeno!!!  Zachránila nás cyklozahrádka (U Pumpičky), stihli jsme i sehnat dnešní ubytování. Ještě návštěva Tří Grácií a Ornitologické pozorovatelny u lednických rybníků. V Lednici lázeňská promenáda s vyhlídkovou věží a šlapem do Prušánek – místo dnešního noclehu.  Přibrzdíme jen v Moravském Žižkově (Penzion Maděrič) na večeři a po nasazení světel již za tmy směr Prušánky. Penzion Starý Dvůr je velmi zajímavý co se týče vybavení – viz fotky. Už je tma, tak vyrazíme na noční výšlap na rozhlednu Na Podluží. Sklepy plné lidí, ale nevyměknem. Stálo to za to. Vinařský kraj, tak zajdeme ještě na pivko a do hajan.

4.den (86km/950m up) Prušánky – Mutěnice- Šardice – Kyjov – KM
Ráno neprší, což je dobře, ale vše se brzy změní. A to ještě jeden defekt. Stihnem vyjet znovu Na Podluží (krátká přestávka spojená s náhlou toaletou prospěla) a alespoň na chvíli přestalo pršet. Dále směr Mutěnice a rozhledna Vyšicko. Domácí burčák v samovýdeji vždy nakopne. A co Šardice, vyhlídka Soudek? Jasný, jen ať si prší. Cestou přes Svatobořice a Kyjov furt chčije a … U Snovídek přestalo a pak už jen trochu až do Kroměříže. Tentokrát místo Violy garáž na Plačkově. Tak za rok …

ONMC by řekl „NAPOSLEDY“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *